LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP)

Új: Magánszemélyeknek 3 órás, 4-8 fős workshopokat indítok karrier és magánéleti témákban havonta, péntek délutánonként. Helyszín: Középpont Jógastúdió. A workshopok folyamatosan indulnak, ha szeretnél jönni, jelezd e-mailben vagy telefonon, és megmondom, mikor lesz az adott témában workshop.

Coachingokon, magán- és vállalati workshopokon egyaránt használom ezt a módszert, amelyről bővebben itt is olvashatsz: http://www.coachszemle.huVezetőfejlesztési-, önismereti-, karrier- és szervezetfejlesztési, stratégiai kérdésekkel foglalkozom leginkább. 

De mi is pontosan az a LEGO® SERIOUS PLAY®?  A LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP)-ről véletlenül hallottam egy Amerikában élő szoftverfejlesztő-cégvezetőtől. Amikor megtudta, hogy coachként és HR tanácsadóként dolgozom, elmesélte, hogy rengeteg különböző tréning elfogyasztása után élete legjobb workshopján volt 3nemrégiben. A képzésen különböző helyzeteket elemeztek, építettek meg LEGO-ból, és az eredmény döbbenetes volt. Nézzek utána a módszernek – javasolta, szerinte nekem tetszene. Amerika szerte egyre népszerűbb, de Magyarországon még nem nagyon ismerik. Ez volt a LEGO® SERIOUS PLAY®. Pár hónap múlva, az ehhez szükséges képzést elvégezve megszereztem a LSP_CertifiedFacilitator logotanusított facilitátori oklevelet, és azóta tartok workshopokat ezzel a módszerrel szerte az országban, illetve igény szerint külföldön is. (Ilyen tanusítvánnyal jelenleg csak nagyon kevesen rendelkezünk – egymással együttműködve igyekszünk biztosítani, hogy a módszert minél többen kipróbálhassák.)

 

A különböző helyzetek modellezésére szolgáló módszert kutatók, tanácsadók és üzletemberek közösen fejlesztették ki. Hatékony, de játékos segítséget nyújt ahhoz, hogy különböző helyzeteket modellezzünk, és ezáltal egyrészt jobban átlássuk a helyzet minden aspektusát, másrészt a 3D-s építés során olyan megoldásokat is észrevegyünk, amelyek verbálisan (pl. egy stratégiai megbeszélés  során) fel sem merülnek.

A munka során használt LEGO® kockák, figurák sokat tesznek hozzá a jó hangulathoz, miközben az eredmény sok esetben gyorsabb és látványosabb, mint a hagyományos, beszélgetésen alapuló tréningek esetében. A módszertan sokféle “játékból” tevődik össze, a különféle kombinációk stratégiai vagy csapatépítő jelleggel egyaránt használhatóak, a tréneren múlik, hogy milyen összetételű workshoppal éri el a megbízóval közösen meghatározott célt.

Ezzel a módszertannal (résztvevői létszámtól függően) egyedül és párban egyaránt dolgozom. Kollégáimmal tartottunk workshopot 200 fős gyártó cég menedzsmentjének és multinacionális vállalat 15 pénzügyi szakemberének egyaránt, de szívesen használom egyéni coaching folyamatok során is. Kiválóan megállja a helyét önállóan és különböző tematikájú tréningek kiegészítéseként egyaránt.

Néhány cég, aki használja, használta a módszert:

LEGO SERIOUS PLAY References - Global Firms