Coaching

coaching vwA coach az, aki segít eljutni A-ból B-be. Teszi ezt – ha jó a coach – az utas számára legszebb vagy éppen legrövidebb úton, közösen kitalált útvonalon. Van, akinek az segít, ha simogatva biztatják, van, akinek csak az, ha megérzi, mi a tétje az egy helyben vesztegelésnek. A jó coach – kellő tapasztalattal – el tudja dönteni, kivel van dolga, és mi az, amit az ügyfél “elbír”. A cél lehet az önismeret bővítése, új hivatás megtalálása, egy konkrét munkahelyi konfliktus feloldása, vezetői készségek fejlesztése, érzelmi intelligencia fejlesztés – mivel a coaching alapelve, hogy mindenkiben benne rejlik a megoldás, a lefedett témákat leginkább a választott coach szakmai tudása, képzettsége, ismeretei és önismerete határolja be. Én magam is olyan témákat vállalok szívesen, amire kellő rálátásom van, ha olyan témával találkozom, amihez úgy érzem, hogy pszichiáter vagy tapasztalt pszichoterapeuta segítségére van szükség, ott a megfelelő szakember keresésében tudok segíteni. 

Képzéseimen, tanulmányaimon kívül HR tanácsadói munkámat, közszférás és magánszférás ismereteimet tudom a business coaching oldaláról hasznosítani. A komolyabb life-témákban nagy segítségemre van az a tény, hogy 8 éves voltam, amikor édesanyám beteg lett, 14, amikor lebénult. Végigbeszélgettük a gyerek- és felnőttkoromat, rengeteget tanultam mélységekről, fájdalmakról, felállásról, családról, összetartásról. 2 kicsi gyerekem van, miattuk tanultam Gordon módszert (lényege a jutalmazás és büntetés-mentes nevelésre törekvés), aminek hasznosságát nap mint nap érzékelem.

Hogyan és hol zajlik egy coaching ülés?

Hogyan: A hangulatát úgy tudod leginkább elképzelni, mintha egy nagyon jó barátoddal beszélgetnél. A különbség az, hogy itt szakszerű kérdésekkel, játékokkal, tesztekkel segítek közelebb jutni a célodhoz – a beszélgetéseket bizonyos keretek között irányítom annak érdekében, hogy ne kalandozzunk el sokfelé, és tényleg célirányosan tudjunk haladni. Ezek az ülések szemben egy kellemes baráti beszélgetéssel, ami jó esetben mindkettőtökről szól, itt csak Rólad szólnak, teljes figyelmet kap az, amiért jöttél – ez azért is fontos, mert nagyon felgyorsítja a változás folyamatát a megoldásra való fókuszálás.

Hány alkalomra lesz szükség? Az ülések száma nagyon változó, a hozzám fordulóknak eddig általában 1-15 alkalomra volt szükségük. Ha egy nagyon konkrét ügyben, valamilyen helyzet, döntés átgondolásában kérsz segítséget, akkor akár egy alkalom is elég lehet.

Hány perces egy alkalom?  Az első alkalom általában 90-120 perc, a többi alkalom megbeszélés szerint 60 és 120 perc közötti időtartamban zajlik. Azt, hogy mennyi időt javasolok egy-egy alkalomra (és majd együtt eldöntjük, melyik legyen), elsősorban a Te személyiséged, és a találkozások gyakorisága befolyásolja. Ha szeretsz bővebben beszélni egy-egy témáról vagy ritkábban tudsz járni, akkor kellhet a másfél óra, egyéb esetben elég az egy óra.